Przeskocz do treści
Składniki
- 80 dag filetów z indyka lub kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy
- torebka przyprawy do kebaba
- 2 ogórki (świeże lub konserwowe)
- 3 pomidory
- sałata lodowa
- 2 cebule
- opakowanie chlebków pita
- Sos jogurtowy
- 1/2 l jogurtu naturalnego lub kefiru
- 5–6 ząbków czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- Sos ostry
- szklanka ostrego keczupu
- papryczka chili
Przygotowanie
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.
- Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w piekarniku albo na grillu).
- Przygotować sosy:
- jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Keczup połączyć z oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczką chili. Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać
- Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np. oregano, natką, kolendrą. Pitę zwijać tak jak krokiety, pozostawiając jeden brzeg otwarty.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL