xd3

Rodzaje kebaba

Iskender kebab – jeden z najlepszych rodzajów kebaba. Mięso układa się na specjalnym pieczywie tureckim i jogurcie, a następnie polewa sosem pomidorowym i masłem. Do tego kebabu podaje się też często grillowane warzywa. Uwaga: iskender jest wyjątkowo sycący, dobry na naprawdę dużego „głoda”.

Patlican kebab – to kebab z bakłażanem, podawany w formie szaszłyka. Zarówno mięso, jak i warzywo jest grillowane.

Lokma kebab – to mięso jagnięce lub wołowe, zawsze mielone i zawijane w specjalny chlebek lawasz. Lokme polewa się z reguły sosem pomidorowym i jogurtem i tak jak większość tureckich dań, podaje się z grillowanymi warzywami.

Adana kebab – nazwa tego dania pochodzi od tureckiego miasta na południu kraju. Mielone, pikantne mięso wołowe nadziewane jest na szpikulce, a następnie pieczone. Adanę podaje się czasem na chlebku w kształcie łódki.