xd2

Przepis

Składniki

  • 80 dag  filetów z indyka lub kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • torebka przyprawy do kebaba
  • 2 ogórki (świeże lub konserwowe)
  • 3 pomidory
  • sałata lodowa
  • 2 cebule
  • opakowanie chlebków pita
  • Sos jogurtowy
  • 1/2 l jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 5–6 ząbków czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • Sos ostry
  • szklanka ostrego keczupu
  • papryczka chili

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso. Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, sałatę porwać na drobne kawałki.
  2. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać z obu stron na suchej patelni (lub opiec w piekarniku albo na grillu).
  3. Przygotować sosy:
  4. jogurt wymieszać z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Keczup połączyć z oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczką chili. Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach pita. Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając. Pitę podgrzać
  5. Mięso i warzywa polać sosami – jogurtowym i ostrym z keczupu (lub tylko jednym). Można je także posypać świeżymi ziołami, np. oregano, natką, kolendrą. Pitę zwijać tak jak krokiety, pozostawiając jeden brzeg otwarty.