xd9

Kebsik

Mięso do kebabu – rodzaje

Najczęściej spotykane mięso do kebabu to wołowe oraz drobiowe. To ostatnie może składać się np. z całego kurczaka, ale też filetów i udźców. Zdarza się jednak, że hurtownie gastronomiczne oferują prawdziwe perełki. Jedną z nich jest Kaptan Food. W jej ofercie znajdujemy też wysokiej jakości baraninę, a także mięso wołowo‐baranie. Jest to szczególnie istotne, że oryginalne, bliskowschodnie kebaby opierają się właśnie na baraninie. Różnica jest diametralna – baranina ma inną teksturę, smakuje i wygląda inaczej. Kupując kebab z mięsem baranim doznajemy iście egzotycznych sensacji kulinarnych.

Dodatki do kebabu: pieczywo, przyprawy i sosy

Dobrze znana koneserom kebabów pita popularna jest przede wszystkim w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Pita ma formę okrągłych, pszennych i płaskich placków, najczęściej spożywana jest z pikantnymi sosami. Jej naturalna skłonność do pęcznienia tworzy w jej wnętrzu kieszonkę idealną na farsz. Składniki nie są niezwykłe: mąka, woda i drożdże. I chociaż tzw. chleb turecki stosowany najczęściej do tworzenia kebabów nieco różni się od pity, używanie tej nazwy na określenie także jego nie jest błędem. Zaopatrzenie lokali gastronomicznych serwujących kebaby w mięso oraz pieczywo to podstawa. Czymże jednak byłoby takie miejsce bez sosów? Ketchup i majonez to podstawowe z nich, ale przydatny jest także ostry sos sambal – gęstszy od meksykańskiej salsy.

Surówki i warzywa spotykane w kebabach

Podstawa warzywna w kebabie to zazwyczaj kapusta pekińska. Często spotykane są także pomidory, ogórki konserwowe, papryka, a także kukurydza. Mnogość wariantów serwowanych przez lokale gastronomiczne sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. I jakkolwiek trzonem są dobre mięso i pieczywo, tak potężna dawka witamin w warzywach również jest nieoceniona. Rozszerzając ofertę swojego lokalu możemy także zdecydować się na serwowanie frytek ziemniaczanych oraz składających się z bobu i ciecierzycy falafeli. Te ostatnie zyskują ostatnimi czasy szczególną popularność.